Lazlow's everydays

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Kockapóker - Yahtzee

JLazlow 2010.05.18. 16:34

Mostanában elég sokat esik az eső, kimenni nem sokat lehet hiszen minden tiszta sár és víz. Ha már bent vagyunk és nagyon unatkozunk azért még át tudjuk hívni ismerőseinket hétköznap vagy hétvégén egy közös időtöltésre, hát erről fogok írni most egy bejegyezést.
Kockapókernek vagy Yahtzee-nek nagyon sok féle változata van, nekem a legjobban egy számítógépes játék változata tetszett a legjobban. Először csak szimpla kockadobálásnak hangzott, de ahogy egyre többet játszottunk, felismertük benne a nehézséget és a logikát. Szabályok egyszerűek: Mindenkinél van egy lap, van egy közös pohár és van 5 darab dobókocka. Minden körbe mindenki háromszor dobhat, először öt darab kockával majd tetszőleges számú kockával. A lényeg, hogy a papíron lévő összes mezőt ki kell tölteni és a legmagasabb pontszámot kell elérni.
A lapnak 3 oszlopa van: az első megnevezés (Category), a második a pontozás (Scoring), a harmadik a pontok(Points) oszlop.
Az első hat sor egyszerű, mivel ahány egyformát dobsz, annyi pontot írsz be. Pl.: a harmadik dobás után van 3 db ötösöd, 1 db egyesed és 1 db kettesed. Választhatsz hova írod 1 db egyes = 1 pont, 1 db kettes = 2 pont, 3 db ötös = 15 pont.
A következő sor a 4 of a Kind (= 4 egyforma), a pontozáshoz viszont Dice Total van írva amit azt jelenti, hogy az összes kocka összesen mennyit ér. Pl.: a harmadik dobás után van 4 db négyes és 1 db ötös, akkor a ponthoz nem 16-ot írunk(4x4=16), hanem 21-et, mert az ötödik kockát is hozzá kell adni.(4x4+5=21)
A Full House, bonyolultan hangzik pedig nem jelent mást mint egy párt(két egyforma) és egy drillt(három egyforma). Pl.: a harmadik dobás után 2 db kettesünk és 3 db hármasunk.(2x2+3x3=4+9=13)
A 4 Straight, négyes sor vagy kis sor. Ebből mivel 5 db dobókockánk van 3 fajta lehet. Az utolsó dobás után vagy 1,2,3,4-est vagy 2,3,4,5-öst vagy 3,4,5,6-ost dobtunk. Ennek értéke 25 pont. Itt nem számít az ötödik kocka.
A 5 Straight, ötös sor vagy nagy sor. Ennél a kombinációnál csak 2 lehetőség fordulhat elő: 1,2,3,4,5 vagy 2,3,4,5,6. Ennek értéke nagyobb mint az elözőé, 30 pont.
Az utolsó lehetőségünk a Choice (Választás), ami azt jelenti, hogy máshova nem tudjuk/akarjuk beírni a dobott kockák összegét ez a mező lehetővé teszi. Nézzünk erre is egy példát: az utolsó dobás után van 1 db hatosunk, 2 db ötösünk, 1 db négyesünk és 1 db egyesünk. Az ötösökhöz tartozó sorunk elhasználtuk már és reménykedünk, hogy a többihez dobunk még valami jobbat. Itt is a Dice Total van a pontozás oszlophoz írva, így csak összeadjuk a kockák összegét. (6+5+5+4+1=21)
Az utolsó sor a Total, ami a játék végét jelenti összeadjuk a kitöltött mezők értékét és beírjük a Total sorba és akinek a legtöbb van az nyert.

A játék logikai részéhez csak annyit szeretnék írni, hogy a játék egyszerűségében rejlik, mivel a harmadik dobás után, kötelező valahova beírni a dobott számjegyeket, mégha valahová 0-át is kell írni. A számítógépen közel 200 pontot sikerült dobnom, de a valóságba kicsit másképp néz ki.  :-P
Azért szeretem a játékot, mert nem kell hozzá sok minden és mégis könnyen elszállnak a percek akár sörözés közben vagy csak rossz az idő, remek időtöltés. :-))

A lap alján letölthető egy saját készítésű minta. Letöltés: Jobb klikk a linkre, Firefox esetén: Hitvakozás mentése másként vagy Internet Explorer esetén: Cél mentése másként

Játékhhoz a lap

Címkék: egyéb kockapoker yahtzee

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lazlowseverydays.blog.hu/api/trackback/id/tr842010504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása